Vijenac 777 - 778

In memoriam, Matica hrvatska

In memoriam Stiepo Andrijić (17. III. 1944–11. XII. 2023)

Odlazak velikog ekonomista i predsjednika OMH u Sarajevu

Dalibor Ballian

Životni put Stiepe Andrijića započinje u seocetu Gora kod Kaknja u središnjoj Bosni 17. ožujka 1944. godine, a završio se u Sarajevu 11. prosinca 2023 godine. Predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Sarajevu bio je od 2018.

Osnovnu školu završio je u Kaknju, a Srednju ekonomsku školu završava u Sarajevu, gdje je i diplomirao na Ekonomskom fakultetu 1967. Magistrirao je na Institutu ekonomskih nauka u Beogradu 1973, a već 1975. doktorira na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu s tezom Konverzija zajma i njezini financijski efekti. Na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu od 1969. obnašao je funkciju asistenta, a odmah nakon doktorata biran je u zvanje docenta te izvanrednog profesora 1980. Redoviti profesor postao je 1985. Na tom fakultetu obnašao je i dužnost dekana, prodekana (dva mandata) te pročelnika katedre u više mandata. Obnašao je dužnost predsjednika vijeća i bio voditelj poslijediplomskih studija, zastupnika u Skupštini Univerziteta u Sarajevu i predsjednika Komisije za nastavu, znanstvenoistraživački i umjetnički rad te bio zastupnik u Skupštini Zajednice za visoko obrazovanje BiH.

 

Stiepo Andrijić

Na Ekonomskom fakultetu u Splitu biran je u zvanje redovitog profesora u trajnom zvanju 1995. Također je bio voditelj i predavač na više kolegija na ekonomskim fakultetima u Sarajevu, Zagrebu, Ljubljani, Banjoj Luci, Mostaru, Splitu i Travniku.

Ujedno je bio i rektor privatnog Internacionalnog univerziteta Philip Noel-Baker u Sarajevu. Obnašao je i funkciju guvernera Narodne banke BiH od 1992. do 1994, a nakon toga bio je ministar u Vladi FBiH od 1994. do 1996.

Bio je utemeljitelj, voditelj i redaktor više znanstvenoistraživačkih projekata iz područja međusektorskog modela, analize i projekcija strukture privrede, ekonomskog razvoja, matematičkih i ekonometrijskih modela te vlasničkog utemeljenja društvene imovine – privatizacije. Uz to, bio je voditelj Ekspertnog tima Vlade FBiH za izradbu sustavnih zakona i pratećih propisa za područja vlasničkog utemeljenja društvene imovine, tržišta kapitala i novca, stranih ulaganja, koncesija.

Stiepo Andrijić bio je član Središnje uprave HKD-a Napredak u trima mandatima i Nadzornog odbora Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije. Uređivao je znanstvenu biblioteku Biblioteka ekonomikaBio je član Odbora za ekonomske nauke Odjeljenja društvenih nauka ANU BiH i dopisni član Hrvatske akademije za znanost i umjetnost BiH. Nositelj je Ordena rada sa zlatnim vijencem 1985, Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva 1989. i Međunarodne povelje humanista za 1986.

Autor je većeg broja stručnih i sveučilišnih knjiga, brojnih studija i analiza. Publicirao je više od stotinu znanstvenoistraživačkih članaka i recenzija u domaćim i inozemnim stručnim časopisima. Također je objavio u dnevnoj štampi brojna reagiranja na dnevnopolitička pitanja iz područja ekonomije. Važan je njegov doprinos na više međunarodnih znanstvenih skupova. Smrću Stiepe Andrijića Matica hrvatska izgubila je mnogo. Neka mu je laka bosanska zemlja.

 

Vijenac 777 - 778

777 - 778 - 21. prosinca 2023. | Arhiva

Klikni za povratak